Муровка при низькій температурі

Цегляну кладку при низьких або негативних температурах на територіях північніше 40-ї паралелі доводиться проводити не так уже й рідко. Тому особливості цього процесу при низьких температурах необхідно враховувати обов'язково.

Важливо знати і враховувати ту обставину, що при температурі +5 градусів за Цельсієм наростання міцності розчину відбувається в кілька разів повільніше, ніж при звичайній температурі. Що стосується нульової позначки термометра, то при ній розчин практично не набирає міцність, а попросту замерзає і твердне. Однак після відтавання кладки міцність розчину фактично нульова, і наростає вона за період від 2 днів до тижня залежно від навколишньої температури.


Як наслідок міцність розчину після зимового розчину найчастіше може залишатися на рівні 50% від марочної номінальної міцності. Тому необхідно суворо дотримуватися технології виробництва зимової кладки взимку з обов'язковим періодичним контролем процесу.

З точки зору технологічних прийомів і підбору необхідного інструменту зимова кладка практично ідентична річної. Однак крім очищення будівельного матеріалу від снігу і полою, важливе дотримання необхідної температури розчину: для температур до 10 ° С градусів він повинен бути не менше 5, при діапазоні (-11 ... -20 ° С) - 10 градусів і нижче -20 ° С - не менше 15 ° С. Подібні температурні показники досягаються підігрівом води та піску.

Крім додаткових тимчасових кріплень, в обумовлених проектом місцях на період відтавання при мінусових температурах підвищують на один щабель марку розчину.
Крім того, зниження міцності при відтаванні доцільно компенсувати підвищенням марки цегли і (або) армуванням.

Важливо відзначити, що заморожування кладки допускається для конструкцій, не підданих динамічним (сейсмічним) навантажень і вібрації.

Велике значення при кладці взимку має товщина швів, як вертикальних (не більше 10 мм), так і горизонтальних (не більше 12 мм), що обумовлено осадкою кладки тільки після її відтавання, а не практично відразу, як це відбувається влітку.